A strandról

A medencék

A medencék száma: 3 

Parkosított terület: 90 468 nm

 

Vízhőfok

Vízmélység

VízfelszínHosszúság

Strandmedence

21-22 °C

140-200 cm

782 nm

55 m

Gyermekmedence

22 °C

25-60 cm

113 nm

 

Úszómedence

21-22 °C (nyáron)
25-26 °C (télen)

140-220 cm

370 nm

33m

Az úszómedencében úszósapka használata kötelező.

A fürdő története

A budai oldalon lévő három nagy északi strand közül a Csillaghegyi strand a legnagyobb. Tiszta, langyos vizén kívül változatos domborzati viszonyaival is kitűnik a fővárosi strandok közül. A fákkal sűrűn beültetett, erdőszerű részek váltakoznak teraszosan kialakított napozóterületekkel.

A  Csillaghegyi strand területének közvetlen környezetét már a rómaiak is hasznosították: a régészeti feltárások ugyan a források római kori használatát egyelőre nem igazolták, de a szomszédságából (Pusztakúti út) egy villagazdaság maradványai, illetve temetkezések is előkerültek. Nevét később az Árpádok korában, a környék népe közt élő rege szerint azért kapta, mert Árpád, a honfoglaló, itt a közelben nyugossza örök álmát.

AnnoDr. Hankó Vilmos és Schafarzik Ferenc műegyetemi tanár szerint vize ugyanaz, mint a budai (Császár, Lukács, Király, stb.) fürdők vize s ezekkel közös vízmedencéből származik. Főként kalcium és magnézium hidrokarbonátot tartalmaznak e források, melyek télen-nyáron 23 °C-os hőmérséklettel természetes törésen fakadnak fel. Nagy mennyiségben tartalmaz kovasavat.

A Római strand után a Csillaghegyi a főváros legrégebbi strandja. Szabó József, a geológia magyar úttörője és nagy hírű professzora már 1858-ban „Pest – Buda környékének földtani leírása” című munkájában megemlíti az itt lévő források felhasználását is. Az akkor feltörő víz egy kis, 1,3 m mély, téglából falazott medencébe gyűlt össze. Az elfolyó víz malmot hajtott, többszörösen átalakított épülete a 33-as medence mellett volt megtalálható. A „Csillaghegyi Árpádfürdő RT” 1919-ben kezdte kifejleszteni mai formájában a fürdőt. A fővárosi fürdőigazgatóság 1951-ben vette át a strandot.

AnnoA strand déli részén lévő sok kisebb – nagyobb régi és új üdülőépület szomszédságánál két öltözőépület volt. Mindkettő már az enyhén emelkedődomb oldalában épült. Az alsó rátámaszkodott az 50 m-es medence lelátójára. Ez az épület emeletes volt, felül körbefutó kabinsorokkal. A felső termes öltöző az 1920-as évek igényeinek megfelelően épült. A strandfürdőn eredetileg kabinos és szekrényes öltözési lehetőség volt, később fogasos ruhatár rendszerű öltözőket is építettek. A 708 db, 4 személyes kabinon kívül 1180 fogasos női, illetve 1935 fogasos férfi öltöző található. A Csillaghegyi strand befogadóképessége összesen 5947 fő volt. A fürdőben két strand- és egy úszómedence volt.

A legészakibb fekvésű medence, az étterem kertje és az erdő sűrűségű fákkal borított hegyoldal között építették. Ennek a helyén volt a téglából falazott medence, amely a források vizét összegyűjtötte.

A régi hullámmedence a bejárattól balra volt található. Az utca felől emeletes kabinsor, míg az ellentétes oldalon A régi hullámmedencetámfal és járda választja el a felette lévő napozóterülettől. Ez a medence hullámgép nélkül ma is üzemel.

Az úszómedence a harmadik és egyben utolsó tagja a medencesornak. Hossza 49,8 m volt. Az előző medencékhez hasonlóan ez is betonból épült, azonban ezt később betemették, ma napozóterületként használhatják a Vendégeink

A strandon található volt még egy kis gyerekpancsoló is.

Mai formáját 2000-ben nyerte el a fürdő, amikor minden medencéjét vízszűrő-forgató berendezéssel látták el. Jelenleg a hegyoldalban épült fürdő első szintjén egy úszó és egy strandmedence található, följebb gyerek pancsoló és napozóterület helyezkedik el. A fürdőhöz tartozó hotel és étterem épülete jelenleg más funkciókkal működnek tovább.

A víz összetétele

Mérsékelt ásványianyag-tartalmú, nátriumszegény, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos természetes ásványvíz.

Közlemények

Sávhasználtság, 2018-04-25
Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy 2018. április 27-én, 28-án és 29-én 8 és 15 óra között uszod...

Sávhasználtság, 2018-04-25 Bezárás

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy 2018. április 27-én, 28-án és 29-én 8 és 15 óra között uszodamesteri gyakorlati képzésre kerül sor az uszodánkban. Ebben az időszakban az úszómedence jobb szélső sávja (hegy felőli oldal) átmenetileg lezárásra kerül. A többi sáv ez idő alatt is zavartalanul üzemel. Megértésüket és türelmüket köszönjük!

BUDAPEST GYÓGYFÜRDŐI ÉS HÉVIZEI ZRT., 2013-09-16
Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy kedvezményes jegy vásárlása esetén a jogosultság igazolása k...

BUDAPEST GYÓGYFÜRDŐI ÉS HÉVIZEI ZRT., 2013-09-16 Bezárás

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy kedvezményes jegy vásárlása esetén a jogosultság igazolása kötelező. Azon fürdőinkben, amelyekben nyugdíjas belépő váltható, a kedvezményes jegyet a nyugdíjas igazolvány felmutatásával áll módunkban biztosítani.

BUDAPEST GYÓGYFÜRDŐI ÉS HÉVIZEI ZRT., 2012-10-02
Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy 2012. október 3-tól a társadalombiztosítás által támogatott ...

BUDAPEST GYÓGYFÜRDŐI ÉS HÉVIZEI ZRT., 2012-10-02 Bezárás

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy 2012. október 3-tól a társadalombiztosítás által támogatott 01 medencefürdő kezelés esetében a térítési díj előre történő befizetésének lehetősége megszűnik.